torsdag 18. oktober 2018

Ovnbart


En ny uke og en ny gjeng står klare for tur. Studenter fra B1 som valgte friluftsliv som valgfag satt sammen med oss (B2 friluftsliv) og med B3 Friluftsliv i front som veiledere. Målet for turen er å utvide kunnskap om basisfriluftsliv, dynamiske gruppeprosesser, orientering og matlaging på bål. Jeg og min medstudent fra B2 fikk ansvar for matlagning og bygging av syvsteinsovn dag to på turen, og det er dette vi skal ta for oss i dette innlegget og hvor deilig det er med pizza på tur.


Bilde: Øivind Berg
Syvsteinsovn er som navnet tilsier en ovn av syv steiner eller mer, antallet steiner er ikke så viktig. Det aller viktigste i konstruksjonene er å finne en flat og tynn stein til underlaget i stekerommet, her enger skiferstein seg veldig. Oppbyggingen ser vi på bilde til høyere: en stor stein som rygg til å dekke begge rom, to side steiner til fyringsrommet, og selve stekeplata nevnt over. På plata setter du to side steiner til og et topplokk til stekerommet. Som Bischoff og Mytting (2008, s.96) sier er det viktigste at underlagshella i stekerommet flat og tynn ca 3-4 cm, og et stort og tett stekerom. Dette kan man løse med enten å bruke flere enn syv steiner eller tette igjen glippene mellom steinene med mose. Taket kan også benyttes som bål for å skape over og under varme i ovnen (Berg, 2015, s.83).
Foto: Privat

Da vi kom til leirplass nummer to, hadde det regna/snødd hele dagen mens vi vandret over fjellet. Vi var gjennomvåte men vi hadde heldigvis med oss tørre vedkubber vi tørket dagen før. SÅ bål ble det, men passende steiner til syvsteinsovnen var et prosjekt i seg selv og ovnen ramlet sammen flere ganger til vår våte frustrasjon. Men etter mange stein bytter sto den stødig til slutt, problemet lå i å finne steiner som var flate nokk til å holde platene godt. En løsning på dette er å bruke vedkubber som sidesteiner i stekerommet, men det optimale er stein. Med et dundrende bål vedsiden tørket vi ved og hadde ild til å putte fyr i det underste rommet mens vi klargjorde hver vår lille pizza. 

Foto: privat
Da første runde med små pizzaer lå til steking opplevde vi at varmen var så intens at stekeplata smalt og sprakk opp. Ingen ble skadet heldigvis, kun litt ekstra stein som topping i pizzaen. «OBS! Blir varmen for intens, har bakehella lett for å sprekke» (Bischoff & Mytting, 2008, s.96). Maten ble utrolig og vi fikk testet ut hvordan det var mest hensiktsmessig å forme maten for å få den stekt mest mulig. Den beste løsningen var å lage en pizzabolle. Ovnen ga en fin mulighet til å tørke sko på, noe som var sårt nødvendig.

Målet om matlaging på bål (og lignende) fikk alle deltatt i og prøvd seg på gjennom turen, og syvsteinsovn byggingen ble et utfordring vi løste sammen. Og matresultatet var helt nydelig! Vi fikk erfare hva som kan gå galt både i konstruksjonsfasen og fyringsfasen, men viktigst av alt klarte vi å få fyr i den gjennomvåte leiren. Dette er noe vi skal se videre på i neste innlegg etter skogstur og solodøgn.




Litteraturliste

Mytting, I & Bischoff, A (2008). Friluftsliv. Oslo: Gyldendal Undervisning

Berg, Ø. (2015). Bålet (1. utg.). Oslo: Cappelen Damm

KFUK-KFUM-speiderne. (2016). Sjusteinsovn [Bilde]. Hentet fra 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar